pohdintoja elämästä

Erityisherkkyyttä ja elämän pieniä iloja

Olen yhä vakuuttuneempi siitä, että onnellisessa elämässä on kyse siitä että osaa nauttia arjen pienistä asioista. Minua on parin viikon ajan suuresti ilahduttanut pihalleni ilmestynyt lintulauta, jonka läheiseni minulle (lue linnuille) omin käsin teki. Vaikka talvi taittuukin kohta, saan vielä hetken seurata ruokailemaan tulevia lintuja.

En arvannut miten paljon iloa voi tuottaa aamusta alkaen tiaisten ja muiden pikkulintujen tarkkailu lintulaudalla. Eräänä aamuna oli hauska seurata kun ”apajille” pyrki oravakin. Ei sentään kiivennyt vielä lintumökkiin vaan tyytyi maassa oleviin siemeniin. Luonnosta ja eläimistä voi saada paljon iloa. Lintujen tarkkaileminen voi toimia loistavasti myös stressin hallinnan keinona. Kun keskittyy katselemaan lintujen puuhia, voi hetkellisesti päästää irti stressaavista ajatuksista ja elää hetkessä. Tämä on mindfullnessia eli tietoista läsnäoloa yksinkertaisimmillaan. Kykyä keskittyä sataprosenttisesti käsillä olevaan hetkeen ja kiinnittää kaiken huomionsa siihen ja tuntemuksiin joita se itsessä herättää.

Olen huomannut miten sosiaalisen median seuraamisen vähentäminen on vaikuttanut myönteisesti mielialaani ja jaksamiseeni. Kun mieleeni tuleva informaatiotulva on vähentynyt, olen ollut levollisempi ja kyennyt keskittymään paremmin siihen mitä ympärilläni tapahtuu sekä olemaan ja elämään läsnä hetkessä. En jää mistään paitsi vaikken ole koko ajan tietoinen maailman tapahtumista, tuoreimmista uutisista tai ihmisten naamakirjapäivityksistä.

Uskon että on paljon kaltaisiani ihmisiä (jotkut kutsuvat heitä erityisherkiksi) joita liiallinen informaatiotulva ja aistimusmäärä uuvuttaa ja stressaa. Ihmisiä, jotka tarvitsevat muita enemmän hiljaisuutta, lepoa sekä aistimusten rajaamista. Olen huomannut että paras tapa viettää vapaapäivää on sellainen että teen aikataulustani väljän enkä suunnittele päivään liian paljon menoja tai tapahtumia. Vapaapäivässä pitää olla myös levollisia hetkiä (vaikka päiväunet) eikä liikaa sosiaalisia tapahtumia tai kontakteja. Jos lataan päiväni täyteen tapahtumia tai ihmisten kohtaamisia, ne ennemminkin uuvuttavat kuin voimaannuttavat minua.

Luulen, että moni uupuu ja voi huonosti koska täyttää elämänsä liiallisella informaatiotulvalla tai yrittää ”ahmia” elämää ja kokemuksia. Ihmisen vastaanotto- ja ”sulatuskyky” on rajallinen. Elämysähky väsyttää. Kiireisen työelämän vastapainoksi pitäisi vapaalla osata nollata päänsä ja olla välillä tekemättä yhtään mitään. Aivot ja mieli tarvitsevat myös lepoa ja joutenoloa.

Toinen vaara on, että elämä jää elämättä koska on niin kiire somettaa tai selailla toisten päivityksiä facebookissa. Facebook on oiva tapa pitää yllä yhteyksiä kauempanakin oleviin ystäviin, mutta siitä voi tulla myös todellisen elämän korvike, joka ei enää voimaannutakaan vaan voi aiheuttaa kateutta ja jopa mielialan laskua. Vapaa-ajalla kävely metsässä olisi monelle paljon voimaannuttavampaa kuin virtuaalitodellisuudessa leijailu. Virtuaalitodellisuus (jonne ladataan yleensä ne parhaat kokemukset ja kuvat) passivoi sekä synnyttää vääriä mielikuvia mm. toisten onnellisemmasta elämästä eikä ihminen huomaakaan miten rikasta oma elämä on. Vääristynyt kuva toisten mukavammasta elämästä voi estää nauttimasta omasta ainutlaatuisesta elämästään ja sen mahdollisuuksista.

Itsetuntemuksen lisääntyminen opettaa huomaamaan mitkä asiat elämässä uuvuttavat ja mitkä voimaannuttavat. Elämässämme on paljon asioita joihin voimme vaikuttaa jotta voimme paremmin. Säännöllinen elämänrytmi, riittävä uni, terveellinen ruoka, liikunta ja sosiaaliset kontaktit pitävät meidät psyykkisesti, fyysisesti ja sosiaalisesti terveinä sekä hyvinvoivina. On hyvä pohtia millä mieltämme ja aistejamme ruokimme. Itselleni hengellisen elämän hoito on tärkeä voimavara elämässä. Rukous- ja hiljentymishetket synnyttävät iloa ja kiitollisuutta sekä antavat luottamusta siihen että elämä ja Jumala kantaa.

Hiljaisen viikon haaste: Otapa aikaa ja tutkiskele elämääsi, sen kuormittavia ja voimaannuttavia asioita. Ovatko ne tasapainossa vai onko kuormitusta liikaa? Mihin asioihin voit vaikuttaa? Mistä stressaavista asioista voisit kenties luopua voidaksesi paremmin? Mitä voisit tehdä että voisit olla elämässäsi tyytyväisempi ja levollisempi? Mistä kaikesta voit olla tänäänkin kiitollinen?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s